Veel gestelde vragen
Is Clarify Therapy iets voor mij?
Clarify Therapy is voor iedereen die groei wil, negatieve effecten uit het verleden achter zich wil laten en zichzelf een betere en mooiere toekomst gunt. Hierbij heb je gemerkt dat je meer nodig hebt dan coaches kunnen bieden en dat de reguliere GGZ niet bij je past of te lang duurt door lange wachtlijsten.
Is het aanbod vergoed?
Het aanbod van Clarify Therapy is deels wel en deels niet vergoed.
De behandelingen die uitvoerbaar zijn binnen de kaders van de basis- en specialistische GGZ worden vergoed door de zorgverzekeringen. Let hierbij op dat wij ongecontracteerde zorg aanbieden, dus dat de vergoeding mogelijk per verzekering kan afwijken. Check dit goed van te voren bij de betreffende zorgverzekeraar.
Daarnaast biedt Clarify Therapy ook niet vergoede zorg. Het niet vergoede aanbod binnen Clarify Therapy is:
- Meditative Dance Release
- Wandelcoaching
- Consult coach / spaceholder
Voor vragen over vergoeding van het aanbod neem contact op via de contactpagina op deze website, mail naar clairevanslagmaat@clarifytherapy.com of bel 06-47714459.
Waarom moet ik met een regiebehandelaar in gesprek?
Betrokkenheid van een regiebehandelaar bij Clarify Therapy is noodzakelijk om basis- en specialistische GGZ behandelingen vergoed te krijgen vanuit de zorgverzekeringen of gemeentes.
De regiebehandelaar zal voornamelijk op de achtergrond betrokken zijn. De behandeling wordt voornamelijk uitgevoerd door Claire van Slagmaat. De contactmomenten met de regiebehandelaar zijn gedurende de intake, evaluatie en de afsluiting van de behandeling. Ook kan er een grotere betrokkenheid van de regiebehandelaar ontstaan wanneer de behandeling meer overleg en aandacht vraagt.
De rol van de regiebehandelaar binnen Clarify Therapy is als volgt:
1. De indicerende rol:
De indicerend regiebehandelaar analyseert het probleem, op basis van professionele kennis en ervaring, samen met de basispsycholoog / orthopedagoog en patiënt/cliënt en eventueel met gebruik van deskundigheid van andere zorgverleners. Zij maakt een probleemanalyse, stelt een diagnose en maakt een behandelplan op hoofdlijnen voor behandeling en begeleiding. Tijdens de latere behandelfase wordt zij betrokken bij vastgelegde reflectiemomenten. Ook wordt zij betrokken bij ingrijpende wijzigingen in complexiteit van de situatie of vastlopen van de behandeling en begeleiding en stelt zij waar nodig een nieuw behandelplan op.
2. De coördinerende rol:
De coördinerend regiebehandelaar zorgt voor goede afstemming en coördinatie van het zorgaanbod en samenwerking tussen de betrokken zorgverleners uit verschillende disciplines. Waar nodig werkt de coördinerend regiebehandelaar het behandelplan op meer gedetailleerd niveau uit. Daarnaast reflecteert zij samen met de patiënt/cliënt (en bij ingrijpende veranderingen ook met de indicerend regiebehandelaar) op de behandeling en begeleiding, stelt zij waar nodig het behandelplan bij of beëindigt zij het behandelplan.
Heeft Clarify Therapy een locatie?
Nee, Clarify Therapy heeft geen vaste behandelruimte. Het aanbod vindt grotendeels online plaats. Het offline aanbod vindt plaats in de natuur of op de locatie van 2.0Vitaal aan het Gooimeer in Naarden.
Is online behandelen net zo effectief als face to face?
Ja, online behandelen is net zo effectief als een face to face behandelconsult. Er zijn verschillende onderzoeken die deze uitspraak valideren. Ook blijkt dat de relatie tussen de behandelaar en cliënt even prettig wordt ervaren als bij een offline behandeling.
Nieuwsgierig geworden naar deze onderzoeken? kijk zelf:
https://journals.lww.com/ebp/Citation/2022/03000/Psychotherapy_delivered_via_telehealth_is.8.aspx
Wat is het voordeel van biofeedback in een behandeltraject?
Door de inzet van biofeedback krijg je meer grip op de fysiologische processen in je lichaam. Zo leer je beter om stress te hanteren, kan je je lijf sneller in ontspanning brengen en bereik je een optimale balans in je parasympatische systeem (gas- en rempendaal). Daarnaast kun je het ook inzetten om sneller te herstellen van inspanningsmomenten door sport of stressvolle gebeurtenissen.
De specifieke inzet van biofeedback tijdens GGZ-behandelingen werkt in je voordeel.
Omdat vermijden hierdoor lastiger wordt komt je sneller tot de kern aangezien je lichaam je vertelt wat er echt gebeurd.
Wat is het voordeel van de samenwerking tussen Clarify Therapy en een fysiotherapeut en/of vitaalcoach?
Door de fysiologische wereld samen te brengen met de psychologische wereld kunnen problemen vanuit verschillende invalshoeken en niveaus worden behandeld. Het lichaam en hoofd zijn niet meer los van elkaar en worden in een totaal plaatje behandeld. Door onze kennis te bundelen krijg je het beste van deze twee werelden in een behandeltraject.
Werkt Clarify Therapy met gecerticifeerde therapeuten
Op dit moment is Clarify Therapy een eenmanszaak, waarvan de eigenaar Claire van Slagmaat is. Er is een samenwerking met een GZ-psycholoog en Klinisch Psycholoog om vergoede zorg aan te kunnen bieden. Deze BIG-geregistreerde therapeuten zijn ook gecertificeerde professionals.
Claire werkt als gecertificeerd therapeut na het afronden van meerdere postmaster opleidingen, haar masteropleiding aan de Vrije Universiteit Amsterdam en haar hbo opleiding pedagogiek aan de Hogeschool InHolland.
Wat is het voordeel van een psycholoog t.o.v. een coach?
Een (BIG-)psycholoog/orthopedagoog kan en mag vergoede zorg aanbieden, wat een coach vaak niet kan. Daarnaast is een (BIG-)psycholoog/orthopedagoog vereist om aan bepaalde kwaliteitseisen te voldoen. Deze eisen geven de (BIG-)psycholoog/orthopedagoog de verplichting om in reflectie te blijven, eigen werkzaamheden onder de loep te nemen en verschillende opleidingen, intervisie en supervisies te volgen. Hierdoor mag je van t.o.v. een coach verwachten dat jouw hulpverlener zichzelf steeds verbeterd en toetst.
Ook mag een (BIG-)psycholoog/orthopedagoog methodieken en behandelprotocollen inzetten die wetenschappelijk onderbouwd zijn die een coach niet mag gebruiken. Dit maakt dat zorg effectiever en soms ook 'sneller' jouw hulpvraag kan behandelen.
Past traumabehandeling wel bij mij?
Het ervaren van klachten na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis is iets dat vaak voorkomt. De ene persoon ontwikkelt PTSS, de ander ervaart enkele klachten en weer iemand anders gaat zonder problemen verder met het leven. Traumabehandeling kan passend zijn wanneer er spanning of emotionele lading aanwezig is na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis. Dit kan ook al door negatieve gedachten over het zelfbeeld te ontwikkelen, waarbij het soms te herleiden is naar een of meerdere gebeurtenissen en soms moeilijker te identificeren is. Bij beide kan het volgen van een behandeling met bijvoorbeeld EMDR erg passend zijn om verlichting te krijgen in de klachten en/of negatieve gedachten. Hiervoor is er geen 'eis' aan de zwaarte of grote van de ingrijpende gebeurtenis.