wat is emdr?
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een therapeutische techniek die wordt gebruikt om mensen te helpen die last hebben van de effecten van een ingrijpende en traumatische gebeurtenis. De techniek is ontwikkeld in de jaren '80 door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro en is gebaseerd op het idee dat traumatische herinneringen onverwerkt blijven in ons brein, waardoor ze blijven terugkeren (herbelevingen) en ons leven blijven beïnvloeden.
Hoe werkt emdr?
Tijdens een EMDR-therapiesessie vertel je over de ingrijpende gebeurtenis, waardoor deze weer 'actief' wordt. Oude emoties, lichamelijke sensaties en spanningen zullen hierdoor opnieuw voelbaar zijn. Tegelijkertijd zal de therapeut afleidende stimuli toepassen, zoals oogbewegingen, geluiden, lichamelijke sensaties en moeilijke vragen (zoals het achterstevoren opnoemen van het alfabet). Omdat het brein niet in staat is om volledige aandacht te besteden aan twee dingen tegelijkertijd, zal de herinnering weer opnieuw worden opgeslagen in je brein, maar nu zonder de intense spanning en emotie. Hierdoor ontstaat er weer ruimte voor gezondere gedachten en opvattingen over de situatie en jezelf. Na EMDR is terugdenken aan de herinnering zonder veel spanning en emotie mogelijk en bepaal je zelf wanneer je eraan terug wilt denken, in plaats van dat de herinnering je uit het niets overvalt.
wanneer zet je emdr therapie in?
EMDR-therapie is een behandeling die kan worden ingezet na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis die nog steeds spanning en sterke negatieve emoties veroorzaakt in het heden. Daarnaast kan EMDR worden gebruikt bij angsten, somberheid, dwangklachten, een negatief zelfbeeld, chronische pijn en rouw.
is emdr therapie voor jong en oud?
EMDR-therapie kan worden toegepast bij alle leeftijden. Bij jonge kinderen is ondersteuning van opvoeders en de omgeving erg belangrijk. Zij hebben vaak nog begeleiding nodig van hun omgeving om woorden te geven aan de ingrijpende gebeurtenis en om open te staan voor de verwerking ervan. Middels de informatie van de omgeving wordt onderzocht of de gebeurtenis ook bij het kind een stressreactie oproept. Hierbij wordt feitelijke informatie gebruikt die geobserveerd is, en deze wordt zo neutraal mogelijk aan het kind voorgelegd, zodat het kind zijn eigen beleving kan activeren.
EMDR therapie bij clarify therapy
Binnen het aanbod van Clarify Therapy is EMDR-therapie een mogelijkheid. Tijdens het intakegesprek wordt onderzocht hoe de klachten verklaard kunnen worden en wordt er nagedacht over een passende behandelmethodiek. EMDR kan daar een onderdeel van zijn. Bij Clarify Therapy worden meerdere evidence-based behandelmethoden aangeboden die effectief zijn in het behandelen van traumatische klachten.Nieuwsgierig geworden naar andere behandelmethoden om traumatische klachten te behandelen?
Klik dan hier of maak direct een afspraak voor een vrijblijvende telefonische kennismaking.