Stressreacties na ingrijpende gebeurtenis

Niet iedereen die een ingrijpende gebeurtenis of schokkende gebeurtenis meemaakt ontwikkelt klachten achteraf. Dit hangt samen met een aantal factoren. Zo zijn leeftijd en ontwikkelingsfase van invloed, maar ook temperament, traumageschiedenis (waarbij effecten zich kunnen opstapelen), copingreacties tijdens de gebeurtenis en de opvang na afloop.

Een voorbeeld is wanneer een persoon bij een aanslag anderen heeft kunnen helpen, zijn eigen emoties en gedragingen tijdens de gebeurtenis zoveel mogelijk heeft weten te reguleren en daarna veel bewondering voor zijn handelen heeft gehad door zijn omgeving hoeft geen traumatische klachten te ontwikkelen. In contrast iemand met vergelijkbare reacties na de ingrijpende gebeurtenis kan wel traumaklachten ontwikkelen, met als voorbeeld iemand die in zijn jeugd emotioneel geweld heeft ervaren en altijd te horen heeft gekregen dat hij/zij niet goed genoeg was en beter moest presteren. Als deze persoon tijdens de aanslag bijvoorbeeld niet iedereen heeft kunnen redden, kan hij of zij de overtuiging ontwikkelen dat dit komt door eigen tekortkomingen en dat de vele doden het gevolg zijn van lafheid.

Ontwikkelen traumaklachten en PTSS

Het ontwikkelen van een stressreactie na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis is heel normaal. Vaak ervaart iemand moeilijkheden met slapen, een verhoogde staat van alertheid en negatieve gevoelens en gedachten. Wanneer deze reacties langer dan een maand na de ingrijpende gebeurtenis aanhouden, spreken we in de psychologie van stressorgerelateerde problematiek of zelfs van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). In het geval dat je klachten langer aanhouden, is het zeer raadzaam om een psycholoog te benaderen voor diagnostiek en behandeling. De effecten van onbehandelde PTSS of stressorgerelateerde problematiek zijn namelijk ernstig en kunnen zeer ontwrichtend zijn voor de ontwikkeling. Het behandelen van traumaklachten is van groot belang om psychische-, medische-, relationele- en maatschappelijke gevolgen op de lange termijn te voorkomen. In deze blog lees je meer over de gevolgen van trauma onbehandeld laten.

Hoe weet ik of ik een trauma heb?

Heb je na het lezen van bovenstaande tekst vragen gekregen of heb je misschien veel punten van herkenning ervaren? Ben je nieuwsgierig geworden naar wanneer de diagnose PTSS wordt gesteld? Klik dan hier om meer te lezen in de blog over PTSS. Als je jezelf herkent in het bovenstaande verhaal, is het altijd verstandig om te onderzoeken of er sprake is van een trauma / PTSS. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een gecertificeerde psycholoog binnen de GGZ. Clarify Therapy biedt ook dit onderzoek aan en heeft meerdere behandelopties om de effecten van de ingrijpende gebeurtenis te behandelen. Kijk hier voor meer informatie over het behandelaanbod dat geschikt is bij trauma en PTSS. Je kunt ook direct contact opnemen om te onderzoeken of er bij jou sprake is van een trauma.