slaap

Dat slaap belangrijk is voor je gezondheid en je welbevinden hoef ik je natuurlijk niet te vertellen. Wanneer je onvoldoende slaapt merk je dat vaak al snel aan je humeur, voeding en energieniveau. Het hebben van een goede nachtrust hangt samen met verschillende factoren, waaronder stress. Stress heeft vaak een negatief gevolg voor je slaap, waarbij dit effect alleen maar groter wordt wanneer er ook nog eens sprake is van langdurige stress en klachten door het meemaken van een traumatische ervaring. In deze blog vertel ik je graag meer over de samenhang van stress en slaap. Nieuwsgierig geworden naar slaap en de biologische processen die daarmee samenhangen? Klik dan hier om daar in mijn andere blog meer over te lezen.


De invloed van stress op slaap

Zoals je hebt kunnen lezen is de aanmaak van melatonine belangrijk voor ons slaappatroon en daarmee ook ons herstel en verwerkingsvermogen. De aanmaak van melatonine hangt sterk samen met de aanmaak van de neurotransmitter serotonine. Serotonine is belangrijk voor een gevoel van innerlijke rust, tevredenheid en het verbetert de stemming. Serotonine heeft een belangrijke functie in de regulatie van stress in het lichaam, want het is de tegenhanger van het stresshormoon cortisol. Het hebben van veel stress zorgt voor meer aanmaak van de neurotransmitter cortisol, waardoor er minder serotonine aangemaakt wordt en daarmee dus ook minder melatonine. Je lijf komt hierdoor onvoldoende tot rust, waardoor het onvoldoende slaperig wordt. Zo zie je dat er een sterk verband is tussen stress en slaap. 


Het parasympatische systeem

Een ander factor dat hier nauw bij betrokken is, is je parasympatische systeem, ook wel het gas- en rempedaal van het lichaam genoemd. Wanneer het sympatische gedeelte (gaspedaal) is geactiveerd, is je lijf in activatie, alertheid en stress. Het parasympatische gedeelte (rempedaal) gaat aan als je lijf in ontspanning en rust is. 

De ademhaling is van grote invloed op de werking van het parasympatische systeem. Een hoge borstademhaling die vaak oppervlakkig en snel is, activeert het sympatische gedeelte (gaspedaal) van het parasympatische systeem. Dit is voor je lijf een signaal dat er mogelijk gevaar is of dat er stress is, waardoor het lijf een staat van paraatheid dient aan te nemen en het stresshormoon cortisol aanmaakt. Een lage buikademhaling activeert juist het parasympatische systeem (rempedaal) en geeft je lichaam het signaal dat er ontspanning en rust mogelijk is, wat ook weer de aanmaak van serotonine stimuleert.


Moeilijk inslapen of doorslapen

Door het ervaren van stress of spanning is het vaak moeilijker om in slaap te komen of door te slapen, waardoor je ook minder energie hebt gedurende de dag en er tijdens de nacht minder verwerkingstijd is van de prikkels en informatie van de dag. 

Effect van traumatische stress en ptss op slaap

Zoals je je al kan voorstellen is het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis een zeer stressvol en emotioneel evenement. Het zorgt ervoor dat je veel cortisol aanmaakt en dit heeft op de korte termijn groot effect op je slaapritme (zie bovenstaande uitleg). Wanneer een gebeurtenis zo schokkend en stressvol is geweest dat je er langer last van houdt, spreken we van een trauma of zelfs PTSS. Bij traumaklachten of PTSS is het lijf constant in staat van paraatheid door hyperalertheid, herbelevingen of een gevoel van onveiligheid. Dit stimuleert de aanmaak van cortisol, wat maakt dat je lijf onvoldoende serotonine aanmaakt en hierdoor onvoldoende in ruststand komt en dat weer zijn effect heeft op de melatonine aanmaak voor je slaap. Doordat je brein onvoldoende de slaapcycli kan doorlopen heeft je brein moeite om in diepe slaap en REM-slaap te komen. Terwijl juist deze fases van de slaap zo belangrijk zijn voor het verwerken van informatie en het lichamelijk herstel. Een traumatische herinnering kan hierdoor vaak niet goed verwerkt worden gedurende de nacht en blijft hierdoor actief in je brein in plaats van dat het wordt opgeslagen in je lange termijn geheugen. Het blijft hierdoor 's nachts en overdag opkomen als een herbeleving. Door inzet van een traumabehandeling help je het brein met de verwerking van de ingrijpende gebeurtenis, daalt de stress in het lichaam en kan de herinnering op een correcte manier worden opgeslagen in het lange termijn geheugen. 

aanbod clarify therapy bij stress

Al het aanbod van Clarify Therapy helpt bij het verminderen van stress, door de effecten uit het verleden op te ruimen en met lichaamsgerichte- en lifestyle interventies het lichaam en brein weer in balans te brengen. Met als effect dat de aanmaak van cortisol daalt en de aanmaak van serotonine toeneemt, wat ook de aanmaak van melatonine weer verbetert. Bij het aanbod Movement Regulation Therapy (MRT) van Clarify Therapy, wordt er naast stressverlagende interventies informatie verzameld uit jouw lichaam. Je parasympatische systeem, je ademhalingsfrequentie en je hartritme worden gemeten. Hierdoor krijg je een gespecificeerd beeld van jouw lichaam en kan je deze informatie combineren met de emotionele en mentale verwerking van ervaringen uit het verleden. Tijdens het MRT traject leer je door coaching en behandeling om je eigen lijf goed te reguleren, zodat je zelf weer grip krijgt over jouw parasympatische systeem. Plan een vrijblijvende telefonische kennismaking in om meer informatie te vragen of te onderzoeken of een samenwerking passend is.