Wat is een Traumatische gebeurtenis?

Een trauma is een schokkende en ingrijpende gebeurtenis (of een reeks gebeurtenissen) die iemand zelf meemaakt of een naaste meemaakt. In de psychologie wordt er ook vaak naar verwezen als een soort wond. Gebeurtenissen die traumatisch kunnen zijn voor mensen typeren zich onder verschillende categorieën. Zo vindt een traumatische gebeurtenis vaak plaats binnen een relatie. Voorbeelden daarvan zijn huiselijk geweld, seksueel misbruik, complexe scheiding tussen ouders en pesten. Een andere categorie die traumatisch kan zijn is het meemaken van schokkende gebeurtenissen zoals een oorlog, natuurramp of aanslag. De laatste categorie betreft situaties wat wij niet meemaken of tekort zijn gekomen. Voorbeelden hiervan zijn een gebrek aan liefde, gebrek aan basisvoorwaarden als voedsel, financiële zekerheid of huisvesting en een gebrek aan verbinding. 

Soorten traumatische gebeurtenissen

In de psychologie spreken we over drie soorten traumatische gebeurtenissen. Traumatische gebeurtenissen kunnen enkelvoudig, chronisch of complex zijn. Onder enkelvoudig trauma valt een eenmalig traumatische gebeurtenis die een korte tijd duurt. Denk hierbij aan o.a. een auto-ongeluk of een brand. Wanneer we spreken over chronisch trauma hebben we het over vele traumatische gebeurtenissen gedurende een langere periode. Onder deze categorie valt vaak huiselijk geweld of seksueel misbruik. Maar ook een langere periode van pestervaringen past bij deze categorie. De opstapeling van ingrijpende gebeurtenissen zorgt voor een groter risico op het ontwikkelen van stress of traumaklachten achteraf. In de laatste categorie spreken we over complex trauma. Complex trauma lijkt op de tweede categorie, waarin vele traumatische gebeurtenissen plaatsvinden beginnend op zeer jonge leeftijd. Vaak is de traumatisering binnen deze categorie in de relatie met een verzorger. De volwassenen die voor het kind zouden moeten zorgen en het zouden moeten beschermen veroorzaken de stress en/of zijn niet in staat hun kind te helpen bij het reguleren van de stress. 

Stressreactie na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis

Wat alle verschillende soorten traumatische gebeurtenissen met elkaar gemeen hebben is dat ze zo ingrijpend en schokkend zijn en dat ze een overlevingsreactie uitlokken. Deze overlevingsreacties zijn onder te verdelen in de welbekende vechten, vluchten en bevriezen reacties, een automatische reactie van ons zenuwstelsel dat reageert op gevaar. Ook zorgt een ingrijpende gebeurtenis er vaak voor dat de persoon een gevoel van onveiligheid ervaart. Er is zo mogelijk sprake van wantrouwen in zichzelf, de ander of de wereld.

hoe behandel je een traumatische gebeurtenis?

Het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis kan een stressreactie veroorzaken en wanneer deze stressreactie langer aanhoudt dan 1 maand spreken we van trauma of ook wel een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). PTSS wordt behandeld via verschillende wetenschappelijk onderbouwde methoden. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een bekende methodiek om de klachten van PTSS te behandelen. In deze blog vertel ik meer over wat EMDR is en hoe EMDR werkt. Een andere effectieve methodiek is Imaginaire Rescripting (ImRs), klik hier voor meer informatie over ImRs. De negatieve effecten van een ingrijpende gebeurtenis kan ook verwerkt worden via Imaginaire Exposure of Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie. Binnen het aanbod van Clarify Therapy hebben we verschillende mogelijkheden om de negatieve effecten van een ingrijpende gebeurtenis te behandelen. Benieuwd geworden welke behandelmethode het beste past bij jou? Neem dan vrijblijvend contact op.